Kiállítási körkép

Hanginstalláció a K28-ban

2017. február 11. 15:42 - StevenLoom

Február 9-én, Csütörtökön a Kazinczy utcában jártam. Egészen pontosan a 28-as házszám-nál, ahol a K28 nevű lakásgalériában megtapasztalhattam, hogy a csend hangjai mennyire kifejezőek. Somló Dávid kiállítása kapcsán, Amon Tobin dél-amerikai Dj jut eszembe, aki a hangmintákat élő környezetben összegyűjtve alkot.

davidtobin.jpg

 Dávid egy Londonból nemrég hazaköltözött interdiszciplináris alkotó/zenész. Interaktív performanszokkal a tér, a test és hang kapcsolatát elegyíti.  Elődásai bemutatásra kerültek szerte Európában és Brazíliában is többek között a FIME Sao Paolo (BR), CROSS Awards (IT), NOW'16 (UK), Audiograft Festival (UK), Montag Modus (GER) és UH Fesztivál (HU) keretében. Az L1 egyesület rezidens művésze 2017-ben.

 Mitől más egy ilyen kiállítás, mint egy "normális" végig sétálok a képek előtt című történet? Először is, mielőtt belépsz az ajtón mobiltelefon kikapcs vagy némit. A galériában a beszélgetés maximum suttogás formájában fogadható el de jobban teszed ha leginkább teljes csendben járod végig az alkotásokat. Másodszor pedig ne siess túl lenni a kiállításon mert a hangeffektek szabálytalan időközönként szólalnak meg.

mix1_1.jpg

 Valahogy az egész térnek olyan hatása van mintha egy másik dimenzióban lennék és a különböző effektek, zörejek egy párhuzamos világ hangjai lennének. A forrás nem látható. Olyan érzésem volt mintha a falon lévő absztrakt alkotások beszélnének hozzám. Néha csak egészen halk foszlányként megjelenő, alig érzékelhető kommunikáció terjedt az éterben míg máskor erőteljes rezonancia siklott végig a helyiségeken.

"Minden hang egy vékony kék vonal" hirdeti a kiállítás címe. És valóban. A festményeken szinte kivétel nélkül ott szerepel a kék szín valamely árnyalata. Még a művész is kék inget viselt. A tiszta esszencialitás színe ez mely néha hűvösen máskor pedig langyos hullámokban terjed.

mix2.jpg

 Aki ellátogatott a K28 lakásgalériába egy olyan élménnyel gazdagodott, ami kicsit kihozza a hétköznapi kerékforgásból az embert és elkalauzolja a hangok és látvány egyvelegének szigetére, ahol kikapcsolhatja a gondolkodást és érzékelheti a művész páratlan hozzáértését, miszerint minden tárgy fizikai kiterjedése leképezhető hangok formájában is.

mix3.jpg

Aki pedig szeretne részt venni egy hasonló utazáson, annak lehetősége van még e-hét vasárnapig megtekinteni a kiállítást. Erősen ajánlott esemény.

cafe.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kiallitasmegnyito.blog.hu/api/trackback/id/tr3512248766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása